Jadłospis

                       20140318_082741

 

 JADŁOSPIS   DEKADOWY

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Piątek

10.11.2017

Herbata owocowa

Bułka z masłem, parówką, dipem pomidorowym i ogórkiem zielonym.

Jabłko -  owoc.

Barszcz ukraiński z kapustą i fasolką szparagową, na maśle i ze śmietaną

(warzywa podstawowe, ziemniaki).

Jabłko pieczone – deser wyrób własny.

Kotlet jajeczny.

Ziemniaki z koperkiem.

Surówka z ogórków kiszonych i marchewki, z oliwą z oliwek.

Kompot z owoców mieszanych.

Piątek

10.11.2017

Dieta bezmleczna

Herbata owocowa

 Bułka z masłem roślinnym, parówka, dip pomidorowy, ogórek zielony.

Jabłko – owoc

Barszcz ukraiński z kapustą i  fasolką szparagową, na tłuszczu roślinnym, bez śmietany (warzywa podstawowa, ziemniaki).

Jabłko pieczone – deser wyrób własny.

Kotlet jajeczny.

Ziemniaki z koperkiem.

Surówka z ogórków kiszonych i marchewki, z oliwą z oliwek.

Kompot z owoców mieszanych.

Poniedziałek

13.11.2017

Herbata z cytryną.

Sucharek na mleku.

Chleb z masłem, wędliną, ogórkiem kiszonym i papryką czerwoną.

Jabłko do gryzienia.

Kapuśniak  z pomidorami na rosole

(warzywa podstawowe, ziemniaki).

Deser mleczny z płatkami jaglanymi i  polewą

 z truskawek – deser wyrób własny.

Pulpety w sosie koperkowym.

Kasza mieszana: jęczmienna i gryczana.

Ogórek kiszony.

Kompot jabłkowy.

Poniedziałek

13.11.2017

Dieta bezmleczna

 Herbata z cytryną.

Sucharek na mleku ryżowym.

Chleb z masłem roślinnym, wędliną ,ogórkiem kiszonym i papryką czerwoną.

Kapuśniak z pomidorami na rosole

(warzywa podstawowe, ziemniaki).

Chrupki kukurydziane.

Pulpety w sosie koperkowym.

Kasza  mieszana jęczmienna i  gryczana.

Ogórek kiszony.

Kompot jabłkowy.

Wtorek

14.11.2017

Zacierka na mleku.

Herbata z miodem.

Bułka z ziarnami, sałatą, szynką i ogórkiem kiszonym.

Marchewka do gryzienia.

Fasolowa z łazankami na maśle

(warzywa podstawowe, ziemniaki).

Mandarynka- owoc.

Kotlet mięsno-warzywny.

Ziemniaki z cebulą duszoną.

Kapusta kiszona modra z jabłkami.

Napój miętowo-cytrynowy.

Wtorek

 14.11.2017

Dieta bezmleczna

Zacierka na mleku ryżowym.

Herbata z miodem.

Bułka z ziarnami , sałatą, szynką, ogórkiem kiszonym.

Marchewka do gryzienia.

Fasolowa z łazankami na maśle roślinnym (warzywa podstawowe, ziemniaki).

Mandarynka-owoc.

Kotlet mięsno- warzywny.

Ziemniaki z cebulą duszoną.

Kapusta kiszona modra z jabłkiem.

Napój miętowo-cytrynowy.

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Środa

15.11.2017

Płatki owsiane na mleku.

Chleb z masłem, szynką drobiową, pomidorem, i szczypiorkiem.

Rosół  drobiowy z makaronem

( warzywa podstawowe).

Galaretka z owocami(truskawka, banan, maliny, porzeczki) z bitą śmietaną.

Risotto  z pieczarkami, mięsem i sosem pomidorowym.

Kompot z czarnej porzeczki.

Środa

15.11.2017

Dieta bezmleczna

Płatki owsiane na mleku ryżowym.

Chleb z masłem roślinnym, szynką drobiową, pomidorem, i szczypiorkiem.

Rosół  drobiowy z makaronem

(warzywa podstawowe).

Galaretka z owocami(truskawka, banan, maliny, porzeczki) .

Risotto  z pieczarkami, mięsem i sosem pomidorowym.

Kompot z czarnej porzeczki.

Czwartek

16.11.2017

Mleko.

Bułka z serem białym , szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jabłko i marchew do gryzienia.

Pomidorowa z ryżem na maśle, ze śmietaną (warzywa podstawowe).

Koktajl truskawkowy i chrupki kukurydziane.

Kotlet mielony.

Ziemniaki z koperkiem.

Surówka z kapusta pekińską

  i majonezem.

Czwartek

16.11.2017

Dieta bezmleczna

Mleko ryżowe. .

Bułka z szynką , szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jabłko i marchew do gryzienia.

Pomidorowa z ryżem na maśle roślinnym, bez śmietany (warzywa podstawowe).

 Mus  truskawkowy  i chrupki kukurydziane.

Kotlet mielony.

Ziemniaki z koperkiem.

Surówka z kapusta pekińską

 i majonezem.

Piątek

17.11.2017

 

Bawarka.

Bułka z masłem, szynką , sałatą i z ogórkiem kiszonym.

Marchew na parze.

Barszcz biały z wędliną , jajkiem  i śmietaną,

 na maśle(warzywa podstawowe, ziemniaki.).

Mandarynka – owoc

Ryba po grecku z pomidorami

(warzywa podstawowe).

Ziemniaki.

Kompot z czarnej porzeczki.

Piątek

17.11.2017

Dieta bezmleczna

Herbata bez mleka.

Bułka z masłem roślinnym, szynką , sałatą

 i z ogórkiem kiszonym.

Marchew na parze.

Barszcz biały z wędliną i jajkiem bez śmietany

na maśle roślinnym (warzywa podstawowe, ziemniaki).

Mandarynka – owoc

Ryba po grecku (warzywa podstawowe)

z pomidorami.

Ziemniaki.

Kompot z czarnej porzeczki.

Poniedziałek

20.11.2017

Makaron na mleku.

Herbata owocowa z cytryną.

Chleb z masłem, dżemem 100 % owoców  i serem  białym.

Marchewka i jabłko do gryzienia.

Krupnik z kaszą jęczmienną, na  maśle

(warzywa podstawowe i ziemniaki).

Wafle ryżowe.

 Mleko kenny kakaowe -  wyrób własny.

Kotlet mielony panierowany( jajko)

 w sezamie.

Ziemniaki.

Kompot porzeczkowy.

Poniedziałek

20.11.2017

Dieta bezmleczna

Makaron na mleku ryżowym.

Herbata owocowa z cytryną.

Chleb z masłem  roślinnym i dżemem 100 % owoców.

Marchewka i jabłko do gryzienia.

Krupnik z kaszą jęczmienną na  maśle roślinnym (warzywa podstawowe i ziemniaki).

Wafle ryżowe.

Mleko ryżowe  kakaowe- wyrób własny.

Kotlet mielony panierowany(jajko)

 w sezamie.

Ziemniaki.

Kompot porzeczkowy.

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Wtorek

21.11.2017

Kasza manna na mleku.

Chleb graham  z pastą z wędliny,

ze szczypiorkiem, ogórek kiszony.

Jarzynowa ze śmietaną, na maśle, z kukurydzą, groszkiem zielonym, brokułem i kalafiorem(warzywa podstawowe i ziemniaki).

Herbata owocowa.

Zapiekanka z pieczarkami, serem żółtym, szczypiorkiem i pomidorem.

Łazanki  z kapustą.

Mandarynka – owoc

Kompot wieloowocowy

 (śliwkowo- truskawkowy).

Wtorek

21.11.2017

Dieta bezmleczna

Kasza manna na mleko ryżowym.

Chleb graham  z masłem roślinnym, wędliną

Szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym.

Jarzynowa bez śmietany, na maśle roślinnym

z kukurydzą, groszkiem zielonym, brokułem i kalafiorem,(warzywa podstawowe , ziemniaki).

Herbata owocowa.

Zapiekanka z pieczarkami,  szczypiorkiem pomidorami.

Łazanki  z kapustą.

Mandarynka – owoc

Kompot wieloowocowy

(śliwkowo- truskawkowy).

Środa

22.11.2017

Kawa inka z mlekiem.

Kanapka z masłem, sałatą, szynką, i ogórkiem kiszonym.

 Biała rzodkiew – do gryzienia.

Barszcz czerwony na maśle, z duszonymi ziemniakami, cebulką i  ze śmietaną

(warzywa podstawowe).

Jajko sadzone.

Makaron z pomidorami.

Kapusta pekińska z majonezem.

Napój pomarańczowy.

Środa

22.11.2017

Dieta bezmleczna

Kawa inka z mlekiem ryżowym.

Kanapka z masłem roślinnym, sałatą, szynką, i ogórkiem kiszonym.

Biała rzodkiew do gryzienia.

Barszcz czerwony na maśle roślinnym,                              z duszonymi ziemniakami, cebulką, bez śmietany(warzywa podstawowe).

Jajko sadzone.

Makaron z pomidorami.

Kapusta pekińska z majonezem.

Napój pomarańczowy.

Czwartek

23.11.2017

Kakao na mleku.

Bułka z masłem, serem żółtym, szczypiorkiem, dip pomidorowy. J

Jabłko i marchew do gryzienia.

Grysikowa z  groszkiem zielonym i koperkiem,           na rosole(warzywa podstawowe).

Deser mleczny z otrębami, rodzynkami i miodem.

Piersi drobiowe na parze.

Ryż z kurkumą.

Buraczki zasmażane.

Kompot z jabłek.

 

Czwartek

23.11.2017

Dieta bezmleczna

Kakao na mleku ryżowym.

Bułka z masłem roślinnym, szynką, szczypiorkiem i dipem pomidorowym.

 Jabłko i marchew do gryzienia.

Grysikowa z groszkiem zielonym i koperkiem,

na rosole(warzywa podstawowe).

Kanapka z masłem roślinnym i miodem.

Piersi drobiowe na parze.

Ryż z kurkumą.

Buraczki zasmażane.

Kompot z jabłek.

Zgodnie z dyrektywą UE Dz. U 1169/2011 Kursywą zaznaczono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcję nietolerancję.

*Warzywa podstawowe ( pietruszka, seler, por, marchewka, cebula)*Zapewniamy dzieciom całodzienny dostęp do wody ( dystrybutor wody w każdej sali)
* Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego wszystkie potrawy przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie,   potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.