Jadłospis

                       20140318_082741

 

 JADŁOSPIS   DEKADOWY

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Piątek

15.09.2017

Herbata z miętą i cytryną.

Bułka z masłem, szynką, ogórkiem zielonym i  pomidorem.

Brokułowa z ziemniakami ( warzywa podstawowe).

Wafelki ryżowe.

 Jogurt owocowy bananowo – truskawkowy.

Makaron z serem , śmietaną i malinami.

Kompot z czarnej porzeczki.

Piątek

15.09.2017

Dieta bezmleczna

Herbata z miętą i cytryną.

Bułka z  tłuszczem roślinnym, szynką, ogórkiem zielonym i  pomidorem.

Brokułowa z ziemniakami ( warzywa podstawowe).

Wafelek ryżowy i owoce – truskawka, banan.

Makaron z wędliną i tłuszczem roślinnym.

Kompot z czarnej porzeczki.

Poniedziałek

18.09.2017

Kakao na mleku.

Chleb z serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem.

Zupa kartoflana na rosole z natką pietruszki (ziemniaki, warzywa podstawowe).

Deser ryżowy o smaku wanilinowym.

Brzoskwinia – owoc.

Spaghetti z sosem bolońskim                             (mięso drobiowe, śmietana, pomidory, ananas, , jabłko).

Kompot wieloowocowy.

Poniedziałek

18.09.2017

Dieta bezmleczna

Kakao na mleku ryżowym.

Chleb z tłuszczem roślinnym , wędliną, pomidorem i szczypiorem.

Zupa kartoflana z natką pietruszki na rosole drobiowym ( ziemniaki, warzywa podstawowe).

Deser ryżowy na mleku ryżowym o smaku wanilinowym.

Brzoskwinia – owoc.

Spaghetti z sosem bolońskim                             (mięso drobiowe,  pomidory, ananas, , jabłko) bez śmietany.

Kompot wieloowocowy.

Wtorek

19.09.2017

Herbata owocowa .

Płatki kukurydziane na mleku.

 Bułka żytnia z ziarnami,  masłem, szynką  i papryką.

Ogórek do chrupania.

Kapuśniak  z pomidorami, na mięsie

( warz podstawowe, ziemniaki)

Koktajl jogurtowy z miodem i owocami (brzoskwinie, jabłka).

Deser wyrób własny.

Rogalik.

 

Gulasz segedyński (mięso, groszek zielony, kukurydza, warzywa podstawowe).

Kasza mieszana : gryczana i jęczmienna.

 Kompot wieloowocowy.

Wtorek

19.09.2017

Dieta bezmleczna

Herbata owocowa .

 Płatki kukurydziane na mleku ryżowym.

 Bułka żytnia z ziarnami, tłuszczem roślinnym, szynką i papryką.

Ogórek do chrupania.

 

Kapuśniak  z pomidorami, na mięsie

 ( warz podstawowe, ziemniaki)

Rogalik z miodem i owoce : brzoskwinia i jabłko.

Gulasz segedyński (mięso, groszek zielony, kukurydza, warzywa podstawowe).

Kasza mieszana : gryczana i jęczmienna.

Kompot wieloowocowy.

 

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Środa

20.09.2017

 

Kawa zbożowa na mleku .

Parówka na parze, ogórek kiszony, sałata. Pieczywo z masłem.

Jabłko – do chrupania.

Jarzynowa  z kalafiorem, fasolką, brokułem, kapustą na maśle ( warzywa podstawowe, ziemniaki).

Pieczywo.

Brzoskwinia – owoc.

Kotlet ziemniaczany( bułka tarta , jajko).

Sos mięsny ( ze śmietaną).

Buraczki z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy.

Środa

20.09.2017

Dieta bezmleczna

Kawa zbożowa na mleku ryżowym.

Parówka na parze, ogórek kiszony, sałata. Pieczywo z tłuszczem roślinnym.

Jabłko – do chrupania.

Jarzynowa  z kalafiorem, fasolką, brokułem, kapustą  na tłuszczu roślinnym

( warzywa podstawowe, ziemniaki).

Pieczywo.

 Brzoskwinia – owoc.

Kotlet ziemniaczany( bułka tarta , jajko).

Sos mięsny ( bez śmietany).

Buraczki z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy.

Czwartek

21.09.2017

Mleko.

 Bułka z serem białym, pomidorem i szczypiorem.

Marchewka do chrupania.

Fasolowa z fasolki szparagowej

(ziemniaki, warzywa podstawowe).

Ciemne pieczywo z miodem.

Jabłko – owoc.

Schab pieczony.

Kasza jęczmienna.

Mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem.

Kompot z czarnej porzeczki.

Czwartek

21.09.2017

Dieta bezmleczna

Mleko ryżowe.

 Bułka z tuńczykiem, pomidorem i szczypiorem.

Marchewka do chrupania.

Fasolowa z fasolki szparagowej

(ziemniaki, warzywa podstawowe).

Ciemne pieczywo z miodem.

Jabłko – owoc.

Schab pieczony.

Kasza jęczmienna.

Mizeria bez śmietany , ze szczypiorkiem.

Kompot z czarnej porzeczki.

Piątek

22.09.2017

Kakao na mleku.

Jajecznica  ze szczypiorkiem na pomidorach

 ( na maśle).

Bułka z masłem.

Śliwka,  marchewka.

Zupa dyniowa z grzankami( ze śmietaną), (warzywa podstawowe, ziemniaki).

Jogurt wanilinowy ( wyrób własny),

  chrupki kukurydziane.

Pulpety rybne z  sosem koperkowym

(ze śmietaną).

Ziemniaki, surówka z kapusty białej i kukurydzy z oliwą z oliwek.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Piątek

22.09.2017

Dieta bezmleczna

Kakao na mleku ryżowym.

Jajecznica ze szczypiorkiem na pomidorach           (na tłuszczu roślinnym).

Bułka z tłuszczem roślinnym.

Śliwka,  marchewka.

.

Zupa dyniowa z grzankami( bez śmietany), (warzywa podstawowe, ziemniaki).

Chrupki kukurydziane , jabłko – owoc.

Pulpety rybne  z koperkiem.

Ziemniaki, surówka z kapusty białej i kukurydzy z oliwą z oliwek.

Kompot z czerwonej porzeczki.

 

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Poniedziałek

25.09.2017

Zacierka na mleku.

Herbata z miodem.

 Chleb z masłem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorem.

Kalafiorowa ze śmietaną i koperkiem

(warzywa podstawowe, ziemniaki).

Jabłko do chrupania.

Gulasz  z warzywami.

Ziemniaki.

Napój miętowo – cytrynowy.

Brzoskwinia – owoc.

Poniedziałek

25.09.2017

Dieta bezmleczna

Zacierka na mleku ryżowym.

 Herbata z miodem.

Chleb z tłuszczem roślinnym, wędliną, pomidorem i szczypiorem.

Kalafiorowa  bez śmietany z koperkiem

 (warzywa podstawowe, ziemniaki).

Jabłko do chrupania.

Gulasz  z warzywami.

Ziemniaki.

Napój miętowo – cytrynowy.

Brzoskwinia – owoc.

Wtorek

26.09.2017

Herbata ziołowa z miodem.

Chleb z masłem, sałatą , szynką, pomidorem.

Ogórek zielony do gryzienia.

Zupa grysikowa z groszkiem, koperkiem, na maśle

( warzywa podstawowe)

Pieczywo.

Śliwki – owoce.

Kopytka z masłem.

Surówka z marchewki, rodzynek i

 jabłek.

Wtorek

26.09.2017

Dieta bezmleczna

Herbata ziołowa z miodem.

Chleb z tłuszczem roślinnym, sałatą , szynką, pomidorem.

Ogórek zielony do gryzienia.

Zupa grysikowa z groszkiem, koperkiem na tłuszczu roślinnym (warzywa podstawowe).

Pieczywo.

Śliwki – owoce.

Kopytka z  tłuszczem roślinnym.

Surówka z marchewki, rodzynek  i jabłek.

Środa

27.09.2017

Herbata z miodem i cytryną.

Sałatka z tuńczyka ( tuńczyk, kukurydza, szczypiorek, jajka) z pieczywem.

Rosół  drobiowo – wołowy z makaronem.

Cukinia panierowana ( jajko, bułka tarta).

Risotto z mięsem drobiowo- wieprzowym i pieczarkami.

Sos pomidorowy ( ze śmietaną).

Napój pomarańczowy.

Śliwka.

Środa

27.09.2017

Dieta bezmleczna

Herbata z miodem i cytryną .

Sałatka z tuńczyka ( tuńczyk, kukurydza, szczypiorek, jajka) z pieczywem.

Rosół  drobiowo – wołowy z makaronem.

Cukinia panierowana ( jajko, bułka tarta).

Risotto z mięsem drobiowo- wieprzowym i pieczarkami.

Sos pomidorowy ( bez śmietany).

Napój pomarańczowy.

Śliwka.

 

DATA

ŚNIADANIE

ZUPA, DRUGIE ŚNIADANIE

OBIAD – DRUGIE DANIE

Czwartek

28.09.2017

Kawa inka na mleku.

 Bułka z  serem białym i dżemem 100%.

Marchewka do chrupania.

Barszcz ukraiński z fasolką i śmietaną

( warzywa podstawowe, ziemniaki)

Deser  z kaszy jaglanej na mleku, z miodem

 i brzoskwinią.

Udko pieczone, ziemniaki.

Buraczki czerwone z cebulką

 i oliwą z oliwek.

Napój ziołowy z cytryną.

Czwartek

28.09.2017

Dieta bezmleczna

Kawa inka na mleku ryżowym

 Bułka z dżemem 100 %.

Marchewka do chrupania.

Barszcz ukraiński z fasolką , bez śmietany                                ( warzywa podstawowe, ziemniaki)

Deser  z kaszy jaglanej na mleku ryżowym,

 z miodem i brzoskwinią.

Udko pieczone, ziemniaki.

Buraczki czerwone z cebulką

 i oliwą z oliwek.

Napój  ziołowy z cytryną.

 

Zgodnie z dyrektywą UE Dz. U 1169/2011 Kursywą zaznaczono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcję nietolerancję

.*Warzywa podstawowe ( pietruszka, seler, por, marchewka, cebula)*Zapewniamy dzieciom całodzienny dostęp do wody ( dystrybutor wody w każdej sali)
* Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego wszystkie potrawy przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym. Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie,   potrawy zachowują wartości odżywcze a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.