W przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi stosuje się ogólna dietę przedszkolną
z możliwością wykluczenia alergenu. Nie dopuszcza się przynoszenie przez rodziców gotowych posiłków.
Godziny posiłków:
- I śniadanie – 8:30
- II śniadanie + zupa – 11:30/12:00
- II danie – 14:00
Naszym celem jest żywić dzieci zdrowo i naturalnie dlatego:
- Posiłki oparte są głównie na naturalnych produktach.
- Komponujemy jadłospis zgodnie z porami roku bazując na warzywach i owocach sezonowych
- Do posiłków dodajemy ziarna i otręby oraz owoce suszone w szerokiej gamie aby wzbogacić posiłki o niezbędne składniki w diecie młodego człowieka.
- Posiadamy piec konwekcyjno – parowy co umożliwia ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw, zachowania naturalnych kolorów oraz nie niszczenia witamin.
- Sami przygotowujemy desery z dodatkami owoców i miodu naturalnego, pieczemy mięsa, robimy pasty, używamy wędlin o bardzo wysokiej jakości.
- Używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno, oleju z oliwek i prawdziwego masła (nie stosujemy margaryny).
- Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach do podniesienia smaku używamy świeżych ziół takich jak: bazylia, majeranek, mięta, lubczyk w zależności od pory roku i przypraw naturalnych takich jak: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kminek, anyż, sezam.
- Herbaty podawane dzieciom słodzimy miodem naturalnym. Kompoty z owoców sezonowych, mrożonych również podajemy soki 100 %.
Dodatkowo wykonujemy:
- Jeden raz w roku badanie mikro i makro biologiczne wody – wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta Zakład Mikrobiologii Żywności i Higieny Przetwórstwa ul. C.K. Norwida 29 50-375 Wrocław. W celu określenia parametrów mikrobiologicznych.
- Jeden raz w roku badanie naszego gotowego produktu – wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta Zakład Mikrobiologii Żywności i Higieny Przetwórstwa ul. C.K. Norwida 29 50-375 Wrocław. W celu określenia parametrów mikrobiologicznych.
- Dysponujemy pozytywnym wynikiem jakościowej oceny jadłospisów dekadowych dotyczące racjonalnego żywienia przez Oddział Orzecznictwa i Próbobiorców Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu
STOŁÓWKA Z CERTYFIKATEM ZDROWEGO I RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Miło nam poinformować, że nasze przedszkole po raz kolejny otrzymało certyfikat „Stołówka z certyfikatem zdrowego i racjonalnego żywienia”. Przyznany certyfikat to wyróżnienie potwierdzające stosowanie przez naszą placówkę zasad zdrowego i wartościowego żywienia.
CERTYFIKATY
wariacje warzywne
WARZYWA I OWOCE
GRUSZKI W SOSIE WANILIOWYM
CERTYFIKAT ZDROWEGO I RACJONALNEGO ŻYWIENIA
III WROCŁAWSKI KIERMASZ ” PRZEPIS NA ZDROWIE „
Wiosenne kanapki