Kącik kulinarny

 

W przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze. Dla dzieci z alergiami pokarmowymi stosuje się ogólna dietę przedszkolną
z możliwością wykluczenia alergenu. Nie dopuszcza się przynoszenie przez rodziców gotowych posiłków.

 

Godziny posiłków:

 

  • I śniadanie – 8:30
  • II śniadanie + zupa – 11:30
  • II danie – 14:00

 

Naszym celem jest żywić dzieci zdrowo i naturalnie dlatego:

 

  • Posiłki oparte są głównie na naturalnych produktach.
  • Komponujemy jadłospis zgodnie z porami roku bazując na warzywach i owocach sezonowych
  • Do posiłków dodajemy ziarna i otręby oraz owoce suszone w szerokiej gamie aby wzbogacić posiłki o niezbędne składniki w diecie młodego człowieka.
  • Posiadamy piec konwekcyjno – parowy co umożliwia ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw, zachowania naturalnych kolorów oraz nie niszczenia witamin.
  • Sami przygotowujemy desery z dodatkami owoców i miodu naturalnego, pieczemy mięsa, robimy pasty, używamy wędlin o bardzo wysokiej jakości.
  • Używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno, oleju z oliwek i prawdziwego masła (nie stosujemy margaryny).
  • Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach do podniesienia smaku używamy świeżych ziół takich jak: bazylia, majeranek, mięta, lubczyk w zależności od pory roku  i przypraw naturalnych takich jak: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, kminek, anyż, sezam.
  • Herbaty podawane dzieciom słodzimy miodem naturalnym.  Kompoty z owoców sezonowych, mrożonych również podajemy soki 100 %.

 

 Dodatkowo wykonujemy:

 

  • Jeden raz w roku badanie mikro i makro biologiczne wody – wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta Zakład Mikrobiologii Żywności i Higieny Przetwórstwa ul. C.K. Norwida 29 50-375 Wrocław. W  celu określenia parametrów mikrobiologicznych.
  • Jeden raz w roku badanie naszego gotowego produktu  – wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta Zakład Mikrobiologii Żywności i Higieny Przetwórstwa ul. C.K. Norwida 29 50-375 Wrocław. W  celu określenia parametrów mikrobiologicznych.
  • Dysponujemy pozytywnym wynikiem jakościowej oceny jadłospisów dekadowych dotyczące racjonalnego żywienia przez Oddział Orzecznictwa i Próbobiorców Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu

witaminki   dla   chłopczyka   i   dziewczynki

marchewkowy   zawrót   głowy

zdrowie    na    talerzu

Ryba    zdrowia   doda

Dyniowe   pyszności

naleśnikowy   zawrót   głowy

wariacje   warzywne

wigilia

WARZYWA   I   OWOCE

GRUSZKI   W   SOSIE   WANILIOWYM

talerz   jak   malowanka

CERTYFIKAT   ZDROWEGO   I   RACJONALNEGO   ŻYWIENIA

III    WROCŁAWSKI  KIERMASZ    ” PRZEPIS   NA   ZDROWIE „

 Wiosenne    kanapki

 SZWEDZKI    STÓŁ