Marchewkowy…

W naszym przedszkolu obchodziliśmy „Dzień Marchewki”. W ten dzień przedszkolaki do pysznej zupki dostały sok marchewkowy, a na deser chrupiące marchewki. W tym dniu dzieci zajadały krem z groszku z pysznymi grzankami. Wspaniałym pomysłem na przemycenie dzieciom warzyw są m.in. soki oraz zupy krem. Oto prosty przepis na pożywną zupę dla całej rodziny! Dzieci uwielbiają jedzenie o intensywnych, wyraźnych kolorach. Jeśli „sprzedasz” ją maluchowi jako zupę „Shreka”, będzie zajadać z dużo większym apetytem niż zwykłą groszkową ;)

 

Składniki:

  • Zielony groszek (świeży lub mrożony- 1 opakowanie),
  • 1-2 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • kawałeczek korzenia selera,
  • ząbek czosnku (ja wprowadziłam czosnek do diety córeczek kiedy miały ok 12 miesięcy, wcześniej była wersja bez niego. Oczywiście możesz wprowadzić go wcześniej, znasz swoje dziecko, obserwujesz jak reaguje na różne przyprawy i składniki. Pamiętaj jednak, żeby zaczynać od mniejszych ilości.)
  • Pół małej cebuli,
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub kaszy kukurydzianej,
  • małe opakowanie śmietankowego serka topionego lub łyżka śmietany (serek nada bardziej aksamitną konsystencję) – dla dzieci po 12. mies. życia, u których wprowadziliśmy nabiał.
  • Kilka gałązek mięty.

Sposób przygotowania:

Gotujemy w garnku marchewkę, seler, pietruszkę, cebulkę i czosnek (zmiażdżony ząbek). Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy zielony groszek. W mieście trudno o świeży, więc najczęściej robię krem z mrożonego groszku. Całe opakowanie miksuję w blenderze kiedy jest jeszcze zamrożony. Otrzymany groszkowy proszek wsypuję do gotującego się bulionu z warzywami. W tym samym czasie dodaję mąkę ryżową lub kaszę kukurydzianą oraz opcjonalnie serek topiony. Zupę gotuję  jeszcze przez 10 min. mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodaję garść liści mięty. Gotową zupę miksuję ponownie blenderem (jeśli nie przepadacie za zbyt silnym smakiem czosnku, można go wyłowić przed zmiksowaniem). W ten sposób zupa ma kremową delikatną konsystencję bez twardych kawałeczków skórek groszku. Można oczywiście wrzucić groszek w całości do zupy i zmiksować wszystko razem po 10-15 min. gotowania, jeśli nie dysponujecie blenderem z funkcją kruszenia lodu.  

Smacznego i na zdrowie! :)