Warzywne…

W naszym przedszkolu dzieci jedzą smacznie a zarazem zdrowo. Poniżej prezentujemy przepis  do przygotowania w domu.

Życzymy smacznego!

 

Składniki na 10 porcji

•20 dkg marchewki (można dodać koperek do smaku)

•6 łyżeczek żelatyny

• pęczek natki pietruszki + (warzywa zielone ) do wyboru ( groszek zielony , brokuł, koperek )do uzyskania koloru

•30 dkg jogurtu naturalnego

•15 dkg gęstej kwaśnej śmietany

•2 łyżki gęstej śmietany kremówki ( sól o niskiej zawartości sodu ,pieprz)

-marchewkę przygotować na parze .Całość zmiksować

-zielony groszek , brokuł przygotować na parze

 

-2 łyżeczki żelatyny wymieszać z odrobiną wody

-natkę pietruszki posiekać i zmiksować z zielonymi warzywami i 20 dkg jogurtu naturalnego dodając namoczoną żelatynę

-wlać do formy , odstawić na 30 minut do lodówki

-rozpuścić kolejne 2 łyżki żelatyny

- piure z marchewki połączyć ze śmietaną i żelatyną (tak przygotowana masę rozsmarować na poprzedniej warstwie )wstawić na 30 minut do lodówki

 

-rozpuścić kolejne 2 łyżki żelatyny

-pozostały jogurt wymieszać ze śmietaną kremówką i żelatyną(wyłożyć masę na poprzednie warstwy

Całość wstawiamy do lodówki na 1 godz.

 

Sól i pieprz dodajemy do smaku do każdej warstwy

Wariacje warzywne podajemy z plastrami wędliny lub pieczonego mięsa według uznania

SMACZNEGO !